Tuesday, June 18, 2019

Математика за 2 клас - задачи от руски учебник от 1985


Image result for моро 2 класс 1985


Преди няколко месеца си купих на старо руски учебник от 80те години - по математика за 2 клас. Учебникът съдържа малко над 1 000 задачи. Цветен офсетов печат с красиви цветни картинки, твърди корици, малък формат, лек. Предполагам, че това е било единственото учебно пособие, което децата са ползвали. Включва събиране и изваждане на трицифрени числа, деление на двуцифрени, обикновени дроби, задачи, уравнения с 1 неизвестно, много текстови задачи. Има и геометрия.

Превела съм някои от задачите на български език (предимно тези, които се припокриват с нашата учебна програма и най-вече аритметични) и ще продължавам да превеждам от време на време. Някои задачи съм променила за да звучат по-нормално за българските ученици - сменила съм личните имена и т.н.

В българските училища във втори клас все още не се учи уравнение с неизвестно, но някои деца могат без проблем да се справят с това на тази възраст. Предполагам, че повечето биха могли и че това дори би ги улеснило. 

Номерацията на задачите в този файл е странна, защото повтаря номерацията на задачите в учебника и е оставена така за мое удобство. 

Ако искате да ползвате файла, моля кликнете тук. Не е задължително да следвате стриктно реда на задачите - можете да подбирате и копирате каквото прецените за подходящо. 

No comments:

Post a Comment